Etätyöaamun aamiainen. Pihasta poimittu.

Etätyö. Mitä se on? Tehokkuus?

”Mitä se etätyö on … kun puhuvat, että tehokkaampaa?”.
Serkkupojat kysyivät tätä kesällä.

En tunne ketään, joka tekisi etätöitä.

Tapasin serkkuja kesällä perättäisinä iltoina. Hauskaa oli, että he kysyivät asiaa periaatteessa täsmälleen samoin sanoin ja miltei heti ensimmäiseksi kun kahvit oli saatu eteen. Veri on vettä sakeampaa 😉
Molemmat lisäsivät, etteivät tunne ketään, joka tekisi etätöitä. Serkkumiehet kun työskentelevät aloilla, joissa etätyö ei ole mahdollista: laivoja ei lastata eikä veneitä rakenneta etänä.

Vastaaminen vaati hieman työn luonteen selittämistä.
Kahvikuppi piti laskea alas, jotta selitys onnistuu kahdella kädellä selitystä tukien…

Data-analytiikan asiantuntijahommat jakautuvat yleensä kahdenlaisiin hommiin:
1) datakonkretian tekeminen eli ns. ”timpurihommat” (vasen käsi), jossa melko täsmälleen tiedetään mitä pitää tehdä ja se sitten vain pitää tehdä,
sekä
2) yhteistä luovuutta, visiointia ja yhteistyötä vaativat hommat (oikea käsi). Käytännössä nämä ovat uuden toimintamallin suunnittelua ja rakentamista eli arkkitehtuuria / konseptointia.

Data-analytiikan timpurihommia ja arkkitehtuuria.

Välillä ja useinkin nämä yhdistyvät (kädet yhtyvät).
Timpurihommat ovat pääasiassa keskittymistä vaativaa yksilötyötä kun taas arkkitehtuuri-/konseptointityö on selkeämmin laajan verkoston koordinointia vaativaa tiimityötä.

Molempia tekemistyyppejä voi tehdä etänä mutta

  • timpurihommien tekeminen ei kärsi avokonttorielämän keskeytyksistä ja siten tehokkuus on suurempaa.
  • Uuden kehittäminen sen sijaan kärsii tilanteessa. Teknisesti homma toimii kyllä, mutta monimutkaisten asioden/kokonaisuuksien kehittämisessä yhteistyöverkoston hallinta on tärkeää. Fiiliksen aistiminen vaatii kohtaamisia [tässäkin katson serkkupoikaa silmiin ja arvioin, että ”tajuaako”] ja yhteisillä työtiloilla on merkityksensä spontaanien kohtaamisten mahdollistajana. Ei ole sattumaa, että ihmiset on joskus kasattu työskentelemään saman katon alle. Siksi myös tämä kahvikyläily kun oli mahdollista … eri asia kuin soitella.

Etätyössä data-analytiikan timpurihommat tehostuvat,
mutta uuden toimintamallin rakentamisen vaatima luovuus ja yhteistyö kärsii.


Homma ei ole näin yksioikoista.
Lisäksi oli pakko jutella parista sivujuonteesta:

a) Tekniikan täytyy toimia ja nykyään se ei ole este.
b) Yrityksen kulttuurin on tuettava itseohjautuvuutta. Valta ja vastuu vapaudesta kulkevat käsi kädessä.
Yksilön kannattaa myös muistaa, että kun työnantaja toteaa hommien toimivan Kaustiselta, niin helposti syntyy ajatus, että samallahan ne toimivat Intiastakin.
c) Asiantuntijahommissa tehon mittarit, eli ”työaika” tai ”tuotoksen määrä” on ymmärrettävä oikealla tavalla.
Huomautin, että itse en ole koskaan varsinaisesti laskenut tunteja mutta nyt etäaikana työtunnit ovat ensimmäistä kertaa työuralla pysyneet ”sopimustasolla”. Toisaalta säännöllisten taukojen puute aiheutti serkkupojilla kulmien kohottelua.
d) Etätyössä on suureksi eduksi jos tykkäät työstäsi.
”Työstä tykkäämisen” konsepti on asiantuntijahommissa hieman erilainen kuin ahtaajan hommissa … ja datahommissa tämä voi tarkoittaa sitä, että päivät venyvät ”vahingossa”. Laivan lastaaminen ei onnistu yksin vaikka kuinka tykkäisi työstä.

Eli tällaista se etätyö data-analytiikan asiantuntijahommissa…

Ei ole sattumaa, että ihmiset kasattu saman katon alle.
Siksi myös tämä kahvikyläily kun oli mahdollista … eri asia kuin soitella.

Jokainen organisaatio ja yksilö miettii etätyön tehokkuuttaa eri tavoin. Yksilön kannalta ”etätyön tehokkuus” loppujen lopuksi riippuu roolista organisaatiossa … millainen se on ja millaiseksi sen haluaa kehittyvän.
Jos haluaa keskittyä ”timpurihommiin”, niin toimistolla ei ole niin merkitystä (muuten kuin vaihteleva lounasmenu ja tutut työkaverit seurana). Mutta jos haluaa olla vaikuttamassa asioihin, niin toimistolle ja F2F-tapaamisiin kannattaa hakeutua.


Jotain tällaista siis. Vaikka selittäessä kädet heiluivatkin, niin kyllä tämän asian kanssa yksi kahavikupillinen menikin…
Mukava oli myös kuulla serkkupoikien kertomusta koronan vaikutuksista Keski-Pohjanmaan peruselinkeinoihin (satama ja veneenrakennus).
Mutta se on toinen tarina se… 😉

Toivottavasti #koronapandemia taittuu lähivuosina ja opitut parhaat käytänteet jäävät elämään.


Kuvassa kesän etätyöpiste. Puuron lisukkeet kerätään pihasta ja matka-aika aamiaispöydästä työpisteelle on melko lyhyt.

Etätyöaamun aamiainen. Pihasta poimittu.
Top