Testailin joulupyhinä ChatGPT:ta eli ÄlyChattia.
Aikamoinen juttu, eikä termi ”taikuus” ole liioittelua.
Ehkä on helpompi kertoa, mitä ChatGPT ei ole:
- Se ei ole laskin.
Eli laskutehtäviin käytä jatkossakin laskinta, Exceliä sekä omaa logiikkaa. - Se ei myöskään ole ”faktantarkistin”.
ChatGPT ei tiennyt, että Arsi Harju voitti Olympiakultaa Sydneyssä 2000.
Faktantarkistamiseen kannattaa jatkossakin googlailla.
ÄlyChat kuitenkin on loputtoman tietäväinen keskustelukaveri.
Eräänlainen naapurinäijä, joka tietää kaikesta kaiken – tosin vähemmän viisasteleva.
ÄlyChatin tieto perustuu internetin äärettöimiin tekstiaineistoihin ja niiden aiheyhteyksien tunnistamiseen sekä älykkääseen summaamiseen ja tiivistämiseen.
Eli hieman kuten oppineen ihmisen muistikapasiteetti ja kyky yhdistellä asioita.
Sikäli on jopa inhimillistä, että ÄlyChat ei ”muistanut”, että Arsi Harju voitti Sydneyssä kultaa vaan ehdotti voittajaksi suurempaa tähtiurheilijaa.
Epäinhimillisyyttä ÄlyChat kuitenkin osoittaa monellakin tapaa kuten jatkamalla keskustelua ilman itsestään puhumista, pystymällä tuottamaan keskustelun kaikilla maailman kielillä tai pukemalla vastauksen tarvittaessa runomuotoon.
ChatGPT on loputtoman tietäväinen keskustelukaveri.
Käsittämätön juttu.
Ehkä on parasta antaa esimerkkejä:
Suosittelija.
Tyypillisimmillään ChatGPT:n ideaan pääsee kiinni esimerkiksi kysymällä elokuvasuositusta. ÄlyChat on kuitenkin normikaveria parempi suosittelija, sillä se ei kerro omaa suosikkiaan vaan kysyy mistä pidät ja suosittelee sitten.
ÄlyChatille pitää siis antaa makusyöte tyyliin: ”Pidän ZZ TOPista, minkä elokuvan katsoisin?”.
Voit myös kysyä, että mihin kannattaisi suunnata seuraava lomareissu kun olet aiemmin käynyt näissä ja näissä paikoissa. Keskustelua voi jatkaa tarkennuksilla vaikka alueiden kauniista autoreiteistä.
Juttua riittää loputtomiin…
Asiantuntijan sparraaja.
Olen muutamien vuosien yrittänyt selvittää Databricksin ja Snowflaken ideaa ja asiantuntijoilta olen saanut ristiriitaisia vastauksia. ÄlyChatin vastaus on erinomaisen selkeä. Pyysin myös ÄlyChattia kertomaan tietyn hankalan asian tyypillisiä juurisyitä, pyytämään tarkentamaan tiettyä näkökulmaa ja sitten vielä ”how to fix this”. Tulee uskomattoman hyvää ajatusrunkoa!
Itse asiassa tulee sellainen ajatus, että en enää koskaan kysy mitään asiantuntijalta, ennen kuin haen perusnäkemyksen ÄlyChatilta 😉
No, sen verran sosiaalinen olen, että tämä ei tietenkään tule totutumaan eikä ÄlyChat tietenkään korvaa ihmistä. Mutta jatkossa ihmisasiantuntijalta voi odottaa kokemuksen tuomaa täydennnystä asioihin.
En enää koskaan kysy mitään asiantuntijalta.
Hauskaa.
Vietin jouluaaton anoppilassa – vanha maatalo savolaismaisemassa.
Pyysin ÄlyChatia kertomaan runon, jossa appivanhemmat kohtaavat kyseisessä savolaiskylässä. No, ÄlyChat runoili nelisäkeisen runon, jossa ”katseet kohtaava” … ”ihaillaan maisemaa” ja ”eletään elämän onnellisinta aikaa”.
Tämä on taikuutta!
Mitä sitten?
Näkyvissä on kirjaviisauden inflaatio ja jos googlailu on ollut tuttua, niin nyt kyllä kannattaa opetella pitämään ÄlyChat helposti saatavilla kännykässä.
ÄlyChat tulee mullistamaan kaiken tekstitiedon käsittelyn, tuottamisen, samoin opetuksen ja oppimisen sekä tietoon perustuvan asiantuntijatyön.
Erityisen mielenkiinnolla odotan rajatumpia kaupallisia ratkaisuja, joissa opetusdataksi annetaan vaikkapa suuren organisaation sisäinen aineisto (intranet, sähköpostit ja Teams- tekstit ja -keskustelut).
Ei siis ihan pienet odotukset.
Toivottavasti ÄlyChat on myös oppiva olio jo ihan senkin takia, että Arsi Harjun Olympiakulta pysyisi historiankirjoissa!