SAS ohjelmointi, arkkitehtuuri ja ratkaisut

SAS –ohjelmisto on työväline, jolla Arvotieto kykenee toteuttamaan datan konkreettista hallintaa, organisointia ja jalostamista sellaiseen muotoon, että siitä saadaan liiketoimintaa tukevaa, jalostettua, materiaalia.
Datatimpurin hommia siis.

 

SAS-historiani (Marko).

SAS –taustani juontaa vuoteen 1994, kun vastavalmistuneena tilastotieteilijänä (Jyväskylän Yliopisto) tulin ”junantuomana” Leiraksen kliinisen tutkimuksen osastolle biostatistiikan assistentiksi. Meillä oli nuori tiimi, jonka tehtävänä oli kehittää tutkimusdatojen keräämisen, hallinnoinnin, analysoinnin, esittämisen, raportoinnin ja arkistoinnin menetelmiä ja käytäntöjä kansainvälisten standardien mukaan. Nuoruuden innolla tehtiin 60-tuntisia viikkoja kun toimintamalleja rakennettiin ja SAS/BASE –kielen proceduureja opeteltiin. Saman vuoden syksyllä osallistuin ensimmäiseen SAS-käyttäjäpäivään (tuolloin 2-päiväinen tapahtuma) ja arvonnassa voitin Bill Inmonin klassikkokirjan tietovarastoinnista – siitä se lähti 😉

Vuonna 1996 jatkoin SAS jaBusiness Intelligence -opintoja Niklas Data –nimisessä SAS –konsulttitalossa, joka rantautui Ruotsista Suomeen. Seuraavien vuosien aikana Niklas Data Finland kasvoi n. 30 asiantuntijan organisaatioksi ja itse sain olla tekemässä kasvua kaikissa eri rooleissa sekä rakentamassa SAS –pohjaisia BI-ratkaisuja, joita esiteltiinkin seminaareissa ympäri Eurooppaa. Samalla oma roolini (kuvassa nuori konsultti) muuttui enemmän koodarista Team- ja Account Manager –suuntaan.

Syksyllä 2000 lähdin Niklas Datalta Soneralle ja tästä eteenpäin olen työskennellyt toimintamallien ja tietojohtamisen asiantuntija-, kehitys- ja johtotehtävissä lähinnä markkinoinnin ja asiakkuuksien johtamisen funktioissa (Soneralla, Vectialla, Veikkauksella ja Fonectalla). SAS-ohjelmointi ei enää varsinaisesti kuulunut toimenkuvaani, mutta aktiivisena työvälineenä sitä käytin jatkuvasti. Myös SAS on muuttunut vuosien myötä enemmän liiketoimintaratkaisujen tarjoamisen suuntaan. Konkreettisesti itse pääsin tähän perehtymään jo Sonera-aikana, mutta varsinaisesti isommin Veikkauksella, kun sain olla avainroolissa rakentamassa asiakkuuksien johtamisen toimintamallia ja ratkaisukokonaisuutta.

Edelleen hienoimmat työjuttuni liittyvät luovan prosessin pohjalta syntyneiden jatkuvien toimintamallien (ratkaisujen) perustamiseen konkreettisen data-analytiikkatyön kautta.

 

SAS-yhteys nykyään (Arvotieto).

Uusien mittaristojen, toimintamallien ja arkkitehtuurin kuvaamisessa, suunnittelussa ja kehittämisessä oma datakyvykkyys on erinomaisen hyödyllinen taito. SAS institute on eräs maailman johtava BI –ratkaisutalo ja edelleen suurin osa (95%) Fortune TOP 500 –yrityksistä käyttävät SASia jossakin roolissa. SAS-osaamista ei siis kannata piilotella. Päinvastoin – Arvotieto (Marko) edelleen mielellään edistää yleistä SAS –tietoisuuden kasvamista. Arvotiedolla on SAS/BASE ja SAS/EG ohjelmisto käytettävissä ja edelleen datatyössä huomaan uppoutuvani tutkimaan BASE –kielen uusia ominaisuuksia.

Arvotieto ei myy SAS –ratkaisuja. Se on SAS:n tehtävä.
Arvotiedon tehtävä on auttaa organisaatioita

Investointipäätöksen jälkeen Arvotieto tarjoaa hankepäällikön/-sihteerin roolia tekniseen implementointiprojektiin.  Mikä sitten on toimivin ja sopivin tekninen alusta, riippuu useimmiten organisaation nykytilasta, -mallista ja perspektiivistä, miten ratkaisua haetaan. Mutta tästä lisää muualla…

Hauskoja SAS –koodailuhetkiä kaikille niille, jotka sitä harrastavat!
Itse olen aina valmis keskustelemaan SAS-ohjelmiston mahdollisuuksista ja roolista, oppimaan muista ohjelmistoista sekä tietysti tekemään konkreettisia ”datataikoja” SASilla 😉

 

ps. näköjään internetin syövereistä edelleen löytyy ikivanha esitykseni SAS-koodauksen peruselementeistä (”blueskaava”). Olen pitänyt tämän esityksen 2-3 kertaa, ensimmäisen kerran 20 vuotta sitten,  vuonna 1998.

Top